Om Rasen
DSC_1813 (2)    Helhetsintryck        
Liten elegant dvärgspaniel, sunt och harmoniskt byggd, med ymnigpäls, måttligt långt nosparti (kortare än skallen)        
med ett behagfullt men inte desto mindre spänstigt utseende, uppvisande stolt hållning och fria eleganta rörelser. Kroppens längd överstiger något mankhöjden.
Phs kommentar: Det är viktigt att en phaléne har den rätta elegansen.        
Proportionerna skall vara 9/10. Lågställda hundar ger lätt en aning tungt intryck, liksom hundar med alltför väl utvecklad bröstkorg. Öronen, som i hög grad bidragit till rasens namn, är av stor vikt. De skall vara stora, befransade, väl avrundade i spetsen och mycket breda i basen. Svansen bäres i en hög mjuk båge över ryggen vilket fulländar silhuetten.Temperamentet skall vara vänligt och socialt både mot folk och hundar. Glatt och alert utan inslag av stress eller nervositet. Rasen är mångsidig med champions inom lydnad, bruks och agility.Vi vill att detta vakna, mjuka och lättränade temperament skall  bestå.

 DSC_1452 (2)

Huvud        
Huvudet står i normal proportion till kroppen och är proportionellt lättare och kortare än hos de stora och medelstora spanielraserna. Skallen är inte för välvd, varken i profil eller framifrån sett och visar ibland en lätt antydan till mittfåra. Nospartiet skall vara kortare än skallen, smalare mot nospartiet och inte för mycket urgröpt under ögonen. Nosen får inte vara uppnäst.         Nosryggen, som skall vara rak, övergår i skallen genom ett väl markerat stop. Detta är mindre markerat men ändå tydligt hos större hundar och hos mycket små hundar är det markerat utan att någonsin visa en tvär brytning. Nosspegeln skall vara liten, avrundad och obetydligt tillplattad ovanpå. Pigmentet skall vara svart. Läpparna skall vara kraftigt pigmenterade, tunna och strama. Tungan får inte synas och om den gör det ständigt         eller inte dras in vid beröring är detta ett fel.
Phs kommentar: Ett ädelt huvud är idealet. Nosryggen får ej vara fallande.         

 image

Ögon        
Ögonen skall vara ganska stora, mörka och uttrycksfulla, brett mandelformade, med svarta, välpigmenterade ögonlocksränder. Ögonen skall vara placerade ganska lågt med ögats inre vrå i höjd med vinkeln mellan skallen och nospartiet. Ögonen får inte vara utstående.

Phs kommentar: Av två likvärdiga representanter föredras den med mörka ögon före den med svag pigmentering runt ögonen och alltför ljusa ögon.

 IMG_7502 (3)

Öron        
Öronlapparna är ganska tunna, men fasta. Brosket i öronen får inte vara alltför spetsigt avsmalnande. Öronen är ansatta ganska lågt bak på huvudet och tillräckligt långt ifrån varandra för att skallens lätt välvda form skall framträda.Det vilande örat är högt ansatt, märkbart högre än ögonlinjen och bäres nedhängande, men det är ändå ganska rörligt. Det är täckt med vågigt hår som skall bli av betydande längd. Detta leder till hundens         näpna utseende. Halvresta öron med fallande spetsar är ett allvarligt fel.
Phs kommentar: Eftersom örat är en detalj som i hög grad bidragit till  rasens namn, bör ganska stor uppmärksamhet läggas på dess granskning. En alert och glad hund får ha mycket rörliga öron under rörelse men skall i stillastående vila öronen ntill huvudet.

 Nala

Bett        
Jämnt saxbett med ganska kraftiga tänder.

Phs kommentar:Den franska standarden om "normalt" bett. saxbett har inte ansetts om ett krav, d.v.s. tångbett är tillåtet. Under omnämnande av "fel" i ursprungsstandarden står: överbett och särskilt underbett är ett fel att undvika. Under "diskvalificerande fel" sägs: ett så utpräglat över eller underbett att incisiverna inte vidrör varandra.

 91

Hals        
Halsen är av medellängd och något böjd halslinje.   

 chess_2010_02

Kropp        
Bröstkorgen skall vara bred och djup med väl välvda revben. Bröstomfånget, mätt mellan de två sista revbenen, skall vara ungefär lika med mankhöjden. Rygglinjen är varken för kort, krökt eller svank, ländpartiet kraftigt och lätt välvt. Buklinjen något uppdragen.

 J.Sunflower of June

Fram och bakben        
Skuldra och överarm skall vara välutvecklad och lika långa,normalt vinklade och välplacerade mot kroppen. Benen skall vara raka, fasta med ganska tunn benstomme. Hunden får inte vara luftig. Från sidan sett är handloven lätt vinklad mot under armen. Handleden är normalt vinklad. Sedd fram- eller bakifrån är benen parallella.

 phoca_thumb_l_tinka_120309

Tassar        
Tassarna är ganska långa, så kallade hartassar, stadigt vilande på trampdynorna. Kraftiga klor, helst svarta, ljusare hos hundar med brun eller vit päls. Vita klor bedöms inte som ett fel hos hundar med vit päls eller vita ben, om hunden för övrigt är välpigmenterad. Tårna är seniga med välutvecklade trampdynor. Mellan dessa finns tofsar av tunt hår, som är längre än tassen.

Svans
Svansen är ganska högt ansatt och tämligen lång, välfransad i form av en vacker plym. Den bäres, när hunden är alert, högt och böjd över rygglinjen. Dess yttersta spets får vidröra ryggen men får aldrig vara ringlad eller ligga platt mot ryggen.

Phs kommentar:
En valp bör ha "väl" öppen svans för att få den korrekt i vuxen ålder.

Vittorias-yoyo
Päls        
Pälsen, som saknar underull, är riklig, glänsande och vågig (får ej växlas med lockig). Den får inte vara fladdrig utan den skall vara fast och sidenskimrande. Hårremmen växer tätt mot kroppen och är ganska tunn. Pälsens struktur påminner om den engelska dvärgspanielns (king charles spaniel). Håret är kort över huvudet, nosen, benens framsida och från  hasleden neråt. Pälsen är medellång på kroppen men längst på halsen och bildar där en krage samt ett vågigt krås, som går ner på bröstet. Håret bildar fransar på öronen och frambenens baksidor och så kallade byxor av rikligt långt hår på lårens baksidor. Det kan finnas smala tofsar mellan tårna, något längre än dessa, så att de inte gör att tassen verkar grov utan istället förfinar den genom förlängning. Hundar i god pälskondition kan ha 7,5 cm långt hår på manken och 15 cm lång plym på svansen.

Phs kommentar: Pälsen får aldrig påminna om spetsens. Strittande eller dubbel päls är fel. En phaléne med päls åt   malteserhållet har ej heller den rätta elegansen. Lång päls är vacker, men rätt kvalitet och ej för riklig (tät).
 417769_460103997391911_2076814419_n
Färg        
Vit grundfärg med fläckar, som kan vara av vilken färg som helst. På kropp och ben skall vitt dominera i förhållande  till övriga förekommande färger. Önskvärt är vitt på huvudet, det vita förlängt till en mer eller mindre bred bläs. Något vitt på huvudets nedre del är tillåtet, men ett vitt huvud där den vita färgen dominerar är att anse som ett fel.
Under alla förhållande skall läpparna, ögonlocken och framförallt nosspegeln vara pigmenterade.
Phs kommentar:  Ticks är inte önskvärt, det vill säga oren i de vita fälten. Av två likvärdiga representanter föredras den med bläs.
 10529425_697630630273897_651505160_n

Röselser: Hunden skall röra sig med eleganta steg o rörelser

 Bellis_hemsidan

Mankhöjd        
Omkring 28 cm
Phs kommentar: Vi har tidigare levt med max 28 cm, vilket majoriteten tyckt stämde väl på rasen. En phalène som väger 2,5 kg kan inte,utan att vara felväxt, närma sig 28 cm i mankhöjd.      

 Juni 2028

Vikt        
Två viktklasser:        
1) under 2,5 kg för hanhund och tik).        
2) från 2,5 kg till 4,5 kg för hanhund, från 2,5 kg
till 5 kg för tik.

Phs ommentar:        
Liksom tidigare tillämpas ej viktklasser i Norden.